Daha İyisi İçin Değişmeye İhtiyacımız Var☺
Kaizen, Japonca “değişim” (Kai) ve “iyi” (Zen) kelimelerinden oluşur. Sürekli gelişme anlamında kullanılmakla birlikte bir felsefe ve bir yaşam tarzını ifade eder. Öyleki Japonlara göre her geçen günün bir önceki güne göre daha iyi olması için evde, işte ve sosyal yaşamda sürekli bir çaba içinde olunması gerekmektedir.
Bize gelecek olursak; aslında gerçekten daha iyisi için neden bazen çaba harcamıyoruz ya da birçok şeyi gereksiz yere boşuna israf ediyoruz gibi konuları düşünürken, bize başka bir bakış açısı sunan bir video ile size aktarmak istediklerimiz var.
https://www.youtube.com/watch?v=EedMmMedj3M
Hikayenin kahramanı George; Metro Food Distribution’da Depo Yöneticisi
2012 yılında New York’ta yaşanan Sandy fırtınasından zarar gören ailelere yiyecek kolisi yardımı yapmak için çalışmalara başlıyor ve birçok gönüllü de kendisine destek oluyor. Mümkün olabildiğince mağdur olan ailelere ulaşıp yardım etmek istiyorlar. Ancak konserve kutularını hazırlamak, kolilemek araçlara yüklemek, taşımak ve dağıtmak için oldukça efor harcamalarına rağmen destek bekleyen ailelere ancak haftada bir koli teslimat yapabiliyorlar. (1 koli teslimat ise bir aileye ortalama 3 gün yetebiliyor)
George özellikle kolileri dağıtırken uzun süre kuyruklarda bekleyen yüzlere odaklanıyor ve kamyonun içinde kalan son koliyi de teslim ettikten sonra geride kalan mağdur ailelere karşı kendini sorumlu hissediyor. Bunun üzerine daha çok aileye daha çok koli ve erzak ulaştırmak için içinde bulundukları durumu düzeltmeye ve iyileştirmeye odaklanıyor. Çalıştığı şirket Metro firmasının da bu konuda bir arayışa girmesiyle Toyota Üretim Sistemini (TPS) kullanmak ve öğrenmek üzere gönüllü olarak onlara destek olan bir ekiple bir araya geliyorlar.
Yalın üretim konusunda çığır açmış olan TPS gönüllü ekibi, George ve çalışma arkadaşları ile bir araya geldiklerinde;
İlk olarak değer yaratmak üzere israfı azaltmaya yönelik incelemeler yapıyorlar.
Değer yaratan faaliyetlerin haricindeki her şey Yalın Düşünce’de israf olarak adlandırılır. Japonca israf kelimesinin karşılığı ise Muda’dır. Mudalar; Muri ve Mura’lar önlenmeden tam olarak yok edilemez. Bas harfi M ile başlayan bu üç Japon kelime işletmelerdeki israflara işaret eden ve ortadan kaldırılması gereken 3M olarak adlandırılır.
İsrafı azaltmak için gönderilen kolilerin içindeki erzaklar ve ambalaj hacimlerini incelediklerinde ise gereksiz yer kaplayan hava boşluklarını tespit ederek ambalaj yani kolileme olarak daha küçük boyutlu kolilere geçerek bir kamyonla taşıyabilecekleri koli adetini neredeyse % 50 artırarak tek teslimatla daha çok aileye ulaşmayı başarıyorlar.
Ancak bununla da yetinmeyip sürekli iyileştirmeyi devam ettirerek akabinde kolileri hazırlayan gönüllülerin çalışmalarını iyileştirecek konulara odaklanıyorlar. Birçok erzak çeşidi ve konserve kutuları arasında oradan oraya koşan gönüllülerin hareketlerini yine Yalın Düşünce’de yer alan Deming Cycle ile incelemeye alıyorlar.
Koli içine koyulması gereken erzak sayısı, erzakların çeşitliliği ve temin süresi için atılan adım sayıları için harcanan enerjiyi göz önünde bulundurularak belirlenen yeni koli hazırlama rotasıyla; bir koli hazırlama süresini 3 dakikadan 11 saniyeye indiriyorlar.
Son olarak ise yaptıkları tüm iyileştirmelerin etkisini ise Yalın Düşünce’nin merkezinde olan gerçek değer olarak etki ettikleri müşteriden yani mağdur ailelerden dinleyerek (Feedback Loop) motivasyon güçlerini de artırıyorlar.
Sonuç olarak bizim de neden küçük iyileştirmelere odaklanarak büyük etkiler yaratmak için, gereksiz yapılan ve değer yaratmayan hiçbir işin yapılmaması üzerine değişmek için artık bir sebebimiz olmasın☺